StatCounter-vinkkejä bloggaajille

9.9.2013

En usko olevani ainoa bloggaaja, joka rakastaa seurata bloginsa tilastoja. Oli se sitten siksi, että on ihanaa nähdä niiden kasvavan tai siksi, että se on oikeasti mielenkiintoista. Seuraamalla tilastoja pysyy kärryillä siitä, mitkä postaukset saavat eniten lukijoita, miltä alueilta tulee eniten kävijöitä, mistä blogiisi tulee jengiä... Ja niin monia muita asioita. Seuraamalla tilastojaan blogiaan voi parantaa ja tehdä kävijäystävällisemmäksi kyselemättä itse kävijöiltä - esimerkiksi jos tietyn aihealueen postaukset saa aina eniten kommentteja ja kävijöitä, voi olettaa, että siitä aiheesta halutaan kuulla lisää.

Bloggerilla on omat tilastonlaskunsa, mutta ne ovat melko suppeat, ja laskevat oikeiden ihmiskävijöiden lisäksi erinäisiä crawlereita ja botteja, jotka näyttävät ihanilta tilastoissa, mutta eivät ole oikeita kävijöitä. Esimerkkinä - mun blogini tilastot Bloggerissa on huomattavasti korkeammat kuin tilastoni StatCounterissa. StatCounteriin olen aivan rakastunut, ja esittelenkin nyt vähän sitä tässä postauksessa, vinkkinä kaikille meuille bloggaajille! (Heti eka vinkki - kun olet luonut StatCounter-projektin blogillesi allaolevien ohjeiden mukaan, sinun pitää mennä projektin asetuksiin ja klikata sieltä erikseen "Ignore visits from Bots & Crawlers".)

Pahoittelen suttuja, mutten tahtonut jakaa tilastojani kaikille ja suojelin myös kävijöitäni.


Mutta asiaan! Luotuasi tunnarit StatCounteriin sinun pitää luoda uusi projekti. Koska mulla on tähän blogiin ollut jo melko kauan projekti pystyssä, loin nyt projektin Tumblr-blogilleni voidakseni näyttää askel askeleelta, miten homma toimii. Klikkaa jompakumpaa "Add project"-linkkiä. (Psst - "Fat2fit project has been deleted" näkyy, koska poistin laihdutusaiheista Tumblriani koskevan projektin, se ei liity tähän tutorialiin siis mitenkään.)


Sinulta kysytään tietoja ja asetuksia. Anna blogisi osoite, ja anna projektille haluamasi nimi. Nimellä voit erottaa projektit toisistaan, jos teet niitä useamman. Kolmeen alempaan laatikkoon en itse koskenut, ja sitten pitääkin valita, haluatko tilastojesi olevan julkisia. Itse en halua, joten jätin laatikon klikkaamatta. Koska loin toista projektiani, StatCounter kysyi, haluaisinko liittää siihen toisen projektini ip-osoitteiden tunnisteet. Pitemmällä postauksessa selviää, mitä ne ovat. Oikealla puolella valitset, haluatko sivuillesi laskurin, jossa näkyvät tilastosi (silloin tilastosi pitää olla julkisia), StatCounterin logon kuvalinkin, vai koodinpätkän, joka lisätään sivun HTML-koodiin ja joka ei näy sivuilla mitenkään. Itse valitsin sen esteettisistä syistä. Sitten päätät, haluatko saada sähköpostiisi koosteita esim. viikottaisista tilastoistasi. Kun olet valmis, klikkaa Add Project.


StatCounter tunnistaa, lisäätkö esim. Blogger-blogia vai Tumblr-blogia, ja antaa sinulle koodin, laskurin tai logon asennusohjeet yksityiskohtaisesti. Näitä mä en voi kertoa, koska koodi luodaan joka projektille erikseen. Seuraa StatCounterin ohjeita. Kun olet lisännyt koodin varmasti oikeaan paikkaan, klikkaa Check Installation.


Jos StatCounter löytää koodisi ongelmitta, pääset takaisin etusivulle, johon projekti on lisätty. Tumblr-projektissa näkyy jo kaksi käyntiä heti koodin lisättyäni, jotka siis molemmat tulivat minulta itseltäni. Etusivulla näet kävijämäärät pikaisesti, ja jos projekteja on useampi, se kertoo kuinka paljon niitä on yhteensä.


Sitten mennään itse tilastoihin! Näytän nyt tämän blogin juttuja, koska Tumblr-projektilla ei vielä ole niitä tarpeeksi. Etusivulla klikkaa projektin nimeä, ja pääset tämännäköiselle sivulle. Tornit näyttävät viikon ajalta käyntien määrän. Sivunlataukset tarkoittavat yleensä kaikkia kävijöitä, unique-käynnit erillisiä ip-osoitteita ja returning visitors kävijöitä, joiden ip-osoitteet on jo aiemmin rekisteröity kävijöiksi. StatCounter siis kirjaa jokaisen sivuille saapuvan ip-osoitteen ja pitää niistä kirjaa. Vasemmalla on iso läjä kaikenlaisia tilastoja, joita pääset seuramaan! Alla esittelen pari omaa lemppariani.


Came From-tilasto kertoo, mistä osoitteista ihmiset saapuvat blogiisi. Lista on todella pitkä, eli pätkäsin siitä vain pari ekaa. Filter tarkoittaa tässä tapauksessa aikaväliä, jolta tilastot näytetään. Voit valita kuluvan vuorokauden, viikon, kuukauden tai vuoden - mutta StatCounter ei näytä esim. vuositilastoja, ennen kuin se on ollut käytössä vuoden. Tässä ovat noin vuorokauden lähteet blogiini. Tästä näkyy, että kun ihana Sara mainitsi uusimmassa postauksessaan blogini yhdeksi lempparikseen, sieltä tuli heti kävijöitä minun blogiini. No referring link tarkoittaa, että kävijä ei avannut sivuasi linkin kautta, vaan kirjoitti osoitteen osoitepalkkiin itse tai avasi sen selaimensa suosikeista.


Ja sitten se siistein ja tärkein! Paljon on ollut puhetta siitä, että ip-osoitteita ei saisi ottaa selville - mutta tiedoksi, että kyllä ne saa. Ip-osoitteita voi seurata monella tapaa, StatCounter on yksi niistä. Ip-osoitteen selvittämisessä ei ole mitään laitonta, mutta esim. kotiosoitteen selvittäminen sen kautta on, enkä tiedä miten se tehdään. Pelkällä StatCounterin ip-seurannallakin voi kyllä tietää vaikka mitä! Vasemmalla klikkaamalla Recent Visitor Activity-linkkiä pääset listaukseen, jossa näkyy kaikki edelliset kävijäsi ja heistä nippelitietoa. Vähän sekavasti näkyy lisäämääni tekstiä siitä, mikä tieto tarkoittaa mitäkin.

Tällä sivulla näet: mistä kävijä on kotoisin (usein kotikaupinki + kotimaa, joskus vain maa), kuinka monta kertaa hän on yhteensä käynyt sivuillasi StatCounter-asennuksen jälkeen, mitä nettiä hän käyttää, mistä linkistä hän on saapunut blogiisi (referring URL),  mihin kellonaikaan hän tuli blogiisi, kuinka kauan aikaa hän siellä vietti, millä sivuilla kävi, miltä sivulta lähti ja lisäksi nippelitietoa siitä, mitä selainta, käyttöjärjestelmää ja resoluutiota hän käyttää.


Mitä muuta sitten tällä ip-osoitteella voi tehdä, kuin omaksi iloksi kerätä tietoa kävijöistään? Leikkimällä vähän salapoliisia voi selvittää anonyymikommentin lähteen, jos tietyt kriteerit täytetään. Otin esimerkiksi yhden kävijöistä, joka ei tosin ollut jättänyt kommenttia, mutta ajaa saman asian käynneillään.

Moneltako sait kommentit? Esimerkissä kommentti on tullu klo 21:15. Selaa Recent Visitor Activity-ikkunaa siihen kellonaikaan asti. Ne eivät aina mene ihan järjestyksessä. Etsi siis kävijä, joka on tullut melko lähellä tätä aikaa sivuillesi, ja tietenkin siis ennen kommentin jättämistä. Esimerkkini kävijä vietti sivuillani tällä kertaa vain 13 sekuntia, eli hän tuskin jätti kommenttia, mutta jos kävijä olisi vaikkapa tullut klo 21:12 ja viettänyt siellä 4min, olisi hän jo luultavammin kommentin jättänyt kävijä.

Melko varmasti ip-osoitteen saa ansaan sillä, onko hän sulkenut blogisi heti kommenttinsa jätettyään. Jos näin tapahtui, kävijän tiedoissa näkyy Exit Page:n kohdalla postauksesi linkki, joka loppuu #comment-form.

Eli kävijä, joka on tullut blogiin ennen kommentin jättöä, viettänyt siellä tarpeeksi aikaa voidakseen olla sen kirjoittaja ja vielä lähtenyt kommentin saaneesta postauksesta, hän on luultavasti kommentin takana.

No mitäs iloa tästä tiedosta sitten on?


Voit merkata ip-osoitteelle lempinimen! Klikkaamalla kävijän tiedoista Label IP Address, siihen aukeaa pieni ikkuna, jonka laatikkoon voit kirjoittaa lempinimen. Keksi joku, josta muistat, kuka on kyseessä. Esimerkiksi jos kommentti kuului "hyi vittu oot ruma lehmä", voit antaa nimimerkiksi vaikkapa Pelle tai Nolointyyppiever. Klikkaa sitten plussaa laatikon vieressä, ja tadaa! Ip-osoite on ikuisesti brändätty. Tästä lähin aina, kun selaat Recent Visitor Activity-sivua, voit nähdä heti, jos jokin merkitsemäsi ihminen on tullut uudestaan käymään.

Tässä siis mun lempparini, mutta vasemmalta löytyy niin paljon kaikkea! Niitä kannatta tutkiskella, kunhan StatCounter on ollut sivuillasi tarpeeksi kauan (se siis ei laske tilastoja ajalta ennen koodin lisäämistä) eli siellä on jotain tutkittavaakin. En ole itsekään vielä läpikäynyt kaikkia. Voit nähdä esim. mikä hakukone tuo eniten kävijöitä sivuillesi ja millä hakusanoilla, mille sivuille ihmiset lähtevät sinun blogistasi, tallentavatko ihmiset kuvia blogistasi jne. Ehdottoman hyödyllinen pikku kaveri joka bloggaajalle!
18 kommenttia :

 1. Ai tää oli se :D Tästä on varmasti "hyötyä" (no siis hyöty ja hauskuushan on melkein sama asia :D) monelle, oot hirmuahkera kun jaksoit näin kivasti ja SELKEESTI selittää :) !

  VastaaPoista
 2. Tää oli kiva postaus! Oon käyttäny statcounterii varmaan vuoden ja mul on kaikkii hauskoja nimii ilkeille anonyymeille :DDD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah jep sama täällä! :D Hauskinta on aina se, jos joku on tyylii kerran laittanut jonkun ilkeän kommentin joskus ajat sitten tyylillä "en lue enää ikinä tätä blogia", mut sit huomaakin että se käy tosi usein :D

   Poista
 3. Kuumottava postaus :D

  VastaaPoista
 4. Noloo kun oon aina täällä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä oo!! :D must on ihanaa jos jotku ip:t käy paljon :) oon merkannu pari sillee "fani♥" :'DD

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ei se oikeesti oo, vaatii vaa vähä keskittymistä! :D tosi kätsy kapine :)

   Poista
  2. Haluisin niin osaa... :D Mut ei kyl ees keskittymiskyky varmaan riitä :(

   Poista
 6. Onks sulla mulle lempinimeä? ;---)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei käsittääkseni! :D merkkaan yleensä vaan vihaset anot, ja sit jos on toooosi paljon käyntejä samasta ip:stä :) haha voin laittaa nyt jos löydän sut tuolta ♥

   Poista
 7. MERKKAA MINUT KANSSA SENKIN NOLO _PELLE

  VastaaPoista
 8. Hahah tää oli kyllä hyvä, tykkäsin eritoten tosta "nolointyyppiever" :D
  Pitänyt jo aiemminkin liittyä lukijaksi, mutta nythän se oli pakko viimeistään.
  Teretulemast myös Landelle kyläilemään!

  VastaaPoista