Minkälainen on hyvä blogi?

15.4.2013

Noniin, inbefore butthurt eli ennen kun kukaan ottaa nokkiinsa mistään tässä postauksessa olevasta jutusta, alleviivaisin nyt että nämähän on tietenkin vain mun henk.koht mielipiteitä, eivät mitään absoluuttisia totuuksia, eikä nää ole kiveen lyötyjä (eli vaikka tekisi toisin, se ei oo välttämättä huono juttu) jne jne älkää siis vetäkö minkään sortin kasviksia nenäonteloihin. Puhun ihan vaan kokemuksesta, jota pian kymmenen vuotta bloggailua harrastaneena tosiaan jonkin verran löytyy!

Aloittaessani bloggailun 13-vuotiaana aloitin sen englanniksi. Siinä "blogipiirissä" missä mä pyörin silloin, kaikilla oli oma domain tai omat sivut jonkun toisen domainin alla. Tää tarkoittaa siis periaatteessa sitä, että blogit ei olleet Bloggerissa tai vastaavassa blogipohjassa, vaan kaikki koodaili käsin nettisivunsa ihan alusta loppuun ja blogimerkinnät kirjoitettiin "käsin", eli ilman tämmöstä laatikkohelppoutta johon kirjoittelen nyt. Jossain vaiheessa, kun olin muistaakseni 16-17, blogisfäärissä levisi Wordpressin ja CuteNewsin kaltaiset bloggailupohjat, jotka helpotti bloggailua huomattavasti, kun ei tarvinnut aina koodata merkintää sinne ulkoasun sekaan ja ladata sitä serverille FTP-ohjelman turvin. Wordpress ja Blogger on aika samanlaisia loppujen lopuksi, kirjaudut sisään ja pääset muokkaamaan kaikkea ulkoasusta merkintöihin selaimessa, ilman mitään ohjelmia. Bloggaaminen iski Suomeen muutamia vuosia sitten, mutta mä en silloin innostunut siirtymään äidinkieleeni ja tänne suomalaiseen Blogger-blogien valtavaan piiriin. Sen vaihdoksen tein vasta viime vuoden lopulla, mutta olen kyllä tyytyväinen päätökseeni!

Jotain on kuitenkin tässä tullut opittua, ja jakaisinkin tässä vähän vinkkejä siihen, minkälainen on mun mielestäni hyvä blogi. Ja mitä se bloggaus oikeastaan on, mitä se vaatii?

 • Panostakaa näihin edes vähän, ihan oikeesti! Mä oon tottunut siihen, että nettisivuja ylläpitäessä nimenomaan ulkoasu on todella tärkeä. Se antaa ensivaikutelman blogistasi. Kokonaisuus on ensimmäisenä listalla - värimaailma, banneri, sivujen kokosuhteet... Se, mitä kävijä näkee ensimmäisen kolmen sekunnin aikana blogiisi tullessaan, on tärkeää. Kävijä voi lähteä pois heti lukematta mitään, jos kokonaisuus on ruma ja hankalasti luettava/navigoitava.
 • Jokainen ei tietenkään ole mikään Photoshop-mestari, mutta bannerien tekeminen ei oikeasti vaadi ihan niin paljon kuin moni tuntuu luulevan. Ite käytän Photoshop CS6-ohjelmaa, ja jos keksin banneri-idean jonka toteuttaminen tuntuu vaikealta, vanha kunnon Google löytää tuhansia tutoriaaleja, kunhan sitä jaksaa käyttää. Banneri, eli siis tosiaan se sivun ylälaidassa oleva kuva jossa yleensä blogin nimeä esitellään, on tärkeä osa ulkoasua ja kokonaisuutta. Mitä kuvia siinä on käytetty, kertovatko ne mitään blogista itsestään? Miten kuvat on aseteltu, miten muokattu, millä fontilla blogin nimi on kirjoitettu? Banneria tehdessä kannattaa miettiä, miten se sopii blogiin itseensä, ja tehdä se sen mukaan. Tätä kirjoittaessa mullahan on hyvin yksinkertainen banneri, jossa lukee vain blogin nimi kivalla fontilla, mutta blogissa on ollut myös paljon kuvallisia ja pitkälle muokattuja bannereita. Harjoittelemalla myös kuvanmuokkaustaidot paranevat!
 • Jokainen ei myöskään tietenkään osaa koodailla, mutta ihan peruskoodailujen opettelu helpottaa tekemään blogista edes vähän personaalisemman näköisen. Jos näet jossain blogissa jotain kivaa, voit taasen kääntyä uskollisen Googlen puoleen. Sekä HTML- että CSS-koodeja voi käyttää Bloggerissa sivunsa muokkaamiseen.
 • Ulkoasun suunnittelu ei lopu vain banneriin. Kaikki tekstit, kuvat ja otsikot kannattaa miettiä loppuun asti, jotta kokonaisuus on kivan näköinen. Itse tykkään siitä, että otsikot ovat eri värisiä ja eri fontilla kuin muut tekstit.
 • Blogitekstien fontti on todella tärkeä. Mä en tykkää yhtään siitä, että blogin fontti on jokin kaunokirjoituskäsialakiekurahärpäke tai mikään vastaava - mun mielestä postauksen pitää olla kirjamaisella fontilla kirjoitettu. Se on paljon helpompi ja mukavampi lukea, ja nimenomaan merkinnän luettavuus on aika iso osa sitä, lukeeko kukaan sitä ollenkaan. Tekstin koko, sen fontti ja sen asettelu kertovat myös siitä, että olet jaksanut ajatella lukijoitasi.
 • Jokainen blogi on erilainen, samoin jokainen bloggaaja. Fiksuinta kuitenkin aina on rajata edes jollain lailla bloginsa tyyli ja sisältö - eli onko kyseessä muotiblogi, meikkiblogi, mammablogi, ruokablogi, ratsastusblogi.... Helpoin kategoria on tietenkin lifestyleblogi, koska se käsittää siis bloggaajan koko elämän. Kaikenlaiset vähän päiväkirjamaiset, bloggaajasta itsestään ja tämän elämästä kertovat blogit ovat lifestyleblogeja, ja voivat samalla olla myös muotiblogeja, mammablogeja ja ruokablogeja, kaikki samassa paketissa. Lukijoiden on myös helpompi löytää mielenkiintoisia blogeja, jos blogiaan osaa kuvailla oikein.
 • Merkintöjä kirjoittaessa on hyvä muistaa, että vaikka kirjoittaminen onkin terapeuttista, julkista blogia sitä kuitenkin pitää myös lukijoiden vuoksi, ei vain itsensä. Siispä esim. kieli, kirjoitusasu, kappaleenjako, oikeinkirjoitus, välimerkkien oikea käyttö jne on tärkeitä tekijöitä. En itekään käytä kirjakieltä, eli en tarkoita nyt sitä, mutta jonkinlainen viilailu ja kielen miettiminen on kyllä tarpeen aina blogia pitäessä. Tärkeintä on, että merkintä tuntuu hyvältä kokonaisuudelta ja kuulostaa bloggaajalta itseltään - mutta tosiaan, ite en ainakaan jaksa lukea blogia, jonka jokainen merkintä on kirjoitettu tyylillä "no tänää siis heräsin joskus 9 vai olkse tyylii 10. no mut enivei xDD heräsin ja sit söin aamupalaa, söin banskuu ja sit leivän jos oli juustoo ja kinkkuu!!! oli just hyvää. no sit menin ulkoiluttaa mun koiraa mut se ei kakannu :(((( nii sit mun piti viedä se viel uusiks!!! :(( tyhmä koira hö hahaha :DD. no mut enivei täs pari kuvaa täst päiväst piis and lööv moimoi<3" ..... Kyllä sitä vähän pitää miettiä, miten kirjoittaa. Hymiöt ja tajunnanvirtamainen teksti ei välttämättä oo huono juttu, mut kyllä blogista huomaa, onko sen pitäjä koskaan pärjännyt kirjoittamisessa.
 • Kuvat! Henkilökohtaisesti tykkään hirveästi kuvallisista blogeista ja pidän täysin kuvattomia aika tylsinä. Kuvat tuo merkinnässä kerrotuille jutuille ihan toisenlaisen tunnun, jotenkin aidomman, ja koko blogi ja bloggaja tuntuvat helpommin lähestyttäviltä. Myös kuvien miettiminen on tärkeää. Jokainen ei omista järkkäriä (en minäkään!) eikä tarvitsekaan. Kännykkäkuva on parempi kuin ei kuvia, jos multa kysytään. Tottakai hyvälaatuinen kuva on parempi kuin huonolaatuinen - eli periaatteessa suosittelen bloggajia hankkimaan kameran, vähän huonommankin sellaisen, jos tahtoo saada merkinnöistään mahdollisimman paljon irti. Ja myös kuvia kannattaa miettiä. Mitä kuvia merkintään laittaa? Liittyvätkö ne merkintään mitenkään? Sopivatko ne yhteen? Miettikää valaistusta, kuvakulmia, kohteita. Kohteiden asettelua. Ei jokainen bloggaja harrasta valokuvausta - mutta ei ole hankalaa parantaa bloginsa kuvien laatua. Ei siinä tarvitse kuin vähän pistää ajatusta ja vaivaa kuviinsa. Kuvia kannattaa myös muokata edes jonkin verran - vaikka vain pienentämällä ja terävöittämällä.
 • Täytepostauksiin olen nojautunut itsekin. Välillä blogia ei tahdo jättää päivittämättä liian kauaksi aikaa, muttei keksi oikein mitään kirjoittamista. Okei, päivitän siis jotain semiturhaa höttöä. Täytepostauksissa itsessään en näe mitään pahaa - paitsi jos joka toinen merkintä on täytepostaus, ja niiden sisältö tasan tarkkaan "täs kuva telkkariruudusta, katon just salkkareita". Jaksakaa laittaa vaivaa ja aikaa siihen, että mietitte vaikka etukäteen merkintöjä, joita sitten voi kirjoitella aina kun tuntuu, ettei ideoita ole. Ja lukijoiltahan voi aina kysyä toiveita!
 • Ole rehellinen, mutta mieti myös lukijoitasi. Ihan kaikesta ei aina tarvitse valittaa ja raivota. Joo, itsekin valitan paljon raskausvaivoistani, mutta mun elämäni on tällä hetkellä lähinnä kotona istumista helvetillisten kipujen takia, eli välillä sitä haluaa vaan purkaa. Mutta jos joka ikisessä merkinnässä puhuu vaan siitä, miten koti on perseestä, kumppani on perseestä, kotiseutu on perseestä, koko maailma ja elämä on vaan niiiiiin perseestä, kannattaa omaa asennetta käydä vähän läpi!
 • Triljoona vilkkuvaa gadgettia sivupalkissa ei näytä koskaan hyvältä! Myös sivupalkkiin voi ja kannattaa panostaa - sen ulkoasuun ja siihen, missä järjestyksessä siinä kaikki on, ja mitä kaikkea siellä on. Ihan kaikkea sinne ei tarvitse tunkea, mieti sivupalkin sisältöä kootessasi sisällön tärkeyttä. Tarvitsetko sinne oikeasti 500x500 pikseliä leveät mainoskuvat jokaiseen tunnukseesi sosiaalisessa mediassa, vai riittäisikö vähän pienemmät kuvat tai jopa tekstilinkit? Tarvitsetko sinne sata fandom-giffiä? Sivupalkissa voi olla paljon kaikkea, mutta se voi silti näyttää hyvältä.
 • Muutenkin kaikkea ei tarvii tunkea samaan paikkaan ja mahdollisimman suurissa määrin. Jos koko blogi alkaa näyttämään lähinnä oksennusläjältä kaikkea mahdollista keskellä ruutua, se ei välttämättä ole järin kutsuva.
 • Myöntäkää se nyt jo - jos pidät julkista blogia, taka-ajatuksena on ollut myös edes jonkinasteinen suosio. Tietenkään kaikki ei pidä blogia vain joidenkin Nelly-mainosrahojen perässä, mutta jos aloittaa julkisen blogin netissä, on aika turha sitten nillittää, että "vittu tää on mun blogi teen tääl mitä haluun eikä mun tarvii kuunnella teilt lukijoilt mitää kritiikkii!!!1", pidä siinä vaiheessa päiväkirjaa ihan omalle itsellesi pöytälaatikkoon. Lukijat pitää ottaa huomioon! Lähtökohtaisesti blogi on sinun, ja sinun näköisesi, eikä lukijoiden pyynnöt velvoita mihinkään, jokaista ei ole pakko toteuttaa. Mutta kyllä lukijoille voi yrittää olla mieliksi, ihan oikeasti.
 • VASTATKAA NIIHIN KOMMENTTEIHIN. Mikään ei anna bloggaajasta ylimielisemmän pellen kuvaa kuin se, ettei vastaa yhteenkään lukijan jättämään kommenttiin ja kysymykseen! Ja ne vastaukset voi myös välillä olla ystävällisiä...
 • Anonyymeihin kannattaa asennoitua oikealla tavalla. Vaikka joku utelisi jotain aika henkilökohtaista, etkä halua vastata, ei tarvii heti sanoa "no vittu ei tod kuulu sulle mee vittuu siit kyselemästä" - jos joku jättää oikeasti asiallista kritiikkiä vaikkapa ulkoasusta tai merkinnän sisällöstä, ei tarvii heti sanoa "ei oo pakko lukee jos ei kiinnosta vitun pelle mee vittuu siitä!!!1". Tottakai on myös anonyymejä, jotka kommenttoi vaan idioottimaisia "oot ruma huora"-tyylisiä juttuja, keksii jotain haukuttavaa kaikesta ja käyttää kauheasti vaivaa bloggaajan mielen pahoittamiseen. Niille anoille voi vain nauraa ja olla välittämättä niiden mussutuksesta. Mutta mä ainakin koen, että suurin osa anonyymeistä on oikeasti ihania lukijoita, jotka tsemppaa ja on kiinnostuneita blogista hyvillä mielin.
 • Muutenkin sitä omaa "netti-imagoa" kannattaa vähän miettiä - en nyt tarkoita että valehtelee tai yrittää jotenkin antaa itsestään paremman kuvan ja lesoilee, mutta bloggajana on myös jonkinlainen vastuu siitä, miten kohtelee muita ja minkälaisen kuvan itsetään maailmalle antaa. Ole mieluummin mukava kuin hyökkäävä.
 • Blogissa mainostaminen ja bloggaamalla rahan tienaamisessa mä en ole koskaan nähnyt mitään pahaa. Hyvä blogi, jonka ulkoasua, sisältöä ja kaikkea on selkeästi mietitty ja niihin on panostettu, vaatii bloggaajalta oikeasti aika paljon aikaa ja vaivaa. Pitkä ja hyvin jäsennelty merkintä, jossa on muokattuja kuvia, voi viedä helposti 2-3 tuntia suunnitteluprosessista julkaisuun. Blogista kyllä huomaa, kuinka paljon bloggaja käyttää siihen aikaa ja vaivaa, enkä mä näe siinä mitään pahaa, että kyseinen bloggaaja siitä sitten rahaa saa. Olen klikkaillut linkkejä, joista tiedän bloggaajan saavan rahaa, vaikka mua ei kyseinen linkki kiinnostaisikaan. Haluan tukea bloggailuharrastusta, ja jos tykkään blogista ja bloggaajasta, linkin klikkaaminen ei todellakaan vaadi multa yhtään mitään. En mä itse joudu antamaan bloggaajalle rahaa, mut miksen jeesisi toista? Miten se on teiltä pois, että bloggaaja saa rahaa, niin kauan kuin bloggaja ei täysin myy itseään ja jokaista mielipidettään mainostajille? Ylimainostettuja blogeja, joissa kaikki merkinnät on vain Nelly-kollaaseja, ei tarvitse lukea jos ei niistä tykkää, en mäkään niitä lue. Kuitenkin bloggaajan kannattaa muistaa, että lukijat ei ole mitään rahanlähteitä - jos suostuu mukaan mainoskampanjiin tai muihin rahantienauksiin, pidä blogisi kuitenkin omanlaisenasi, äläkä alennu siihen, että mainostaisit huonoa tuotetta hyvänä vain rahan takia. Pidä blogisi aitona, vaikka saisitkin bloggailusta rahaa tai ilmaisia tuotteita.
Ja lukijat! Bloggailu on myös ihanaa kanssakäymistä teidän kanssanne, kantakaa te myös oma kortenne kekoon. Itse ainakin rakastan sitä, kun kävijät jättävät kommentteja tai painavat "luettu!"-linkkiä merkintöjeni alta, äänestää gallupeissa tai jotenkin vaan jättää jälkensä minulle. Palautetta on aina kiva saada, positiivista sellaista ja rakentavaa kritiikkiä ("sun blogis on paska ja oot ruma ja läski" vs. "ois kiva jos kirjottaisit vähän vähemmän aiheesta x" on aika erilaiset kommentit!) ja ihan vaan jotain pientäkin. Muistakaa, että bloggaajakin on "vain ihminen", eikä ole velvollinen toteuttamaan kaikkia toiveita tai tekemään kaikkea just niinkuin just sinä pyysit, mutta aina saa toki pyytää. Olkaa meidän kavereita niin me ollaan teidän :) !

20 kommenttia :

 1. Niin samaa mieltä!

  Itellä on vielä vähän hakusessa koko bloggaus ja blogin ulkoasu yms. Mut opettelen kokoajan ;) No hätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina se on kaikilla loppujen lopuks hakusessa, koska jokainen blogi ja bloggaaja muuttuu ajan kanssa niin paljon :) on itte asiassa ihan hyvää tylsyysviihdettä selata joitakin pidempiaikaisempien blogien ihan ekoja kirjoituksia, hassua lukee jonkun bloggaajan tyylii 16-vuotiaana kirjottamia tekstejä ja verrata nykyiseen :D

   Poista
  2. Totta! Ja nyt mä jäin koukkuun tähän sun blogiin, täytyy joku päivä lukee kaikki tekstit läpi!:D <3

   Poista
  3. Apua oot ihana ! :D mäki tykästyin sun blogiin kyl heti jo ekalla käydessäni, oon vaa ite joskus huonompi jättämään mitään kommenttia :( !

   Poista
 2. Tosi hienosti kirjotettu! Mulle tuli himmee puhti alkaa muuttaa mun blogia! :D nyt vaan huomasin miten paaaljon muutettavaa ois, joten pikkuhiljaa vaan parempaan päin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana jos inpsas, mut sulla on kyllä yks mun ehdottomista lemppariblogeista, tykkään sun kirjoitustyylistä hirveästi :) ja blogi kannattaa aina pitää sellasena että siitä tykkää ite eikä mennä vaan sen mukaan et mistä muut vois tykätä :) !

   Poista
 3. Allekirjoitan ihan joka kohdan! :) Just kirosin, ettei mikään ole niin rasittavaa kuin lukea tekstiä joka on jäsennelty ihan päin p:tä ja missään ei ole päätä eikä häntää. Jokainen toki saa tehdä blogillaan mitä haluaa, mutta en mä ainakaan jaksa seurata sellaisia blogeja, johon ei selkeästikään jakseta panostaa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jännä että jotkut ei panosta blogiinsa (etenkään tekstiin!) OLLENKAAN ja sit ne ihmettelee miksei ne saa lukijoita :D

   Poista
 4. Tää oli kyllä tosi hyvä kirjotus :)!

  VastaaPoista
 5. Argh ärsyttää tuo mun banneri joka ei ees oo banneri :D:D:D mä en oo saanu ladattua sitä ohjelmaa mitä suosittelit ja nillin nillin

  Mutta siis, hyvä kirjoitus!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muru! :D eihä mullakaa oo enempää ku blogin nimi!

   Poista
 6. Samaa mieltä :--) Minulla on huono tapa olla miettimättä ollenkaan blogin sisältöä sen kummemmin. Kaikki tulee niin fiilispohjalta, siksi aika sekavaa tekstiä tulee minulta :--D Enkä taida ottaa ihmeemmin huomioon lukijoita, vaan kirjoitan lähinnä sitä omaa juttua, miettimättä mitään muuta. Ulkoasuakin olen halunnut muuttaa jo niin pitkään, mutta eipä tunnu aikaa riittävän siihen, hmmph. Mutta kommentit ovat blogissa juuri ihanimpia ja niihin vastaaminen minun mielestäni on itsestäänselvä homma! Hyvin kirjoitit tämän, jälleen kerran! Tästä on tullut yksi minun lemppariblogeista ♥

  VastaaPoista
 7. Todella hyvä teksti, fiksuja mielipiteitä ja hyviä vinkkejä. :)

  VastaaPoista
 8. AAMEN! :D
  en myöskään voi sietää niitä blogeja joissa koko postaus on suunnilleen yhtä lausetta ilman ensimmäistäkään pistettä tai pilkkua tai isoja alkukirjaimia ja on tosi vaikee pysyy kärryillä että apua mitä tässä nyt tapahtuu ja sit yhtäkkiä onkin jo ilta ja oho päivä vaihtu tänään tehtiin sitä ja tätä ja vaihdoin vaipan kun vieraat tuli käymää puistossa ollessa ja apuaa eihän tästä mitään selvää saaa!
  Ja tuo joidenkin bloggaajien 'ilkeys' inhottaa kanssa. Välttämättä jokaiseen 'söpö sinä!' 'kiva postaus!' kommenttiin ei tarvi vastata (vaikka eipä se kiitos iso vaiva oo), mutta mun mielestä, jos lukija osottaa kiinnostustaan laittamalla pitkän kommentin (varsinkin jos siinä on jotain kysymyksiä!) niin olis kyllä ihan kohteliasta vastatakin. Ja vittuilevat anonyymit voi jättää ihan omaan arvoonsa, tai mikä parempaa, vastata oikeen aurinkoisesti takasin! Yleensä vittuilija kuitenkin haluaa edes jollain asteella pahottaa toisen mielen, mutta kun vittuilun kohde vastaa vaan kylmän rauhallisesti jotain positiivista takasin, alkaakin vittuilijaa ärsyttään :D (super vaikeesti selitetty lause.. hyvö minä! :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah allekirjotan tän sun kommentin kyllä ihan täysin! :D jotenkin joo tuntuu et sellanen ettei mihinkään vastata ja ollaan tosi tylyjä ja ylimielisiä lukijoita kohtaan on ihan karsee asenne bloggaajalta, kelle se sitä blogia pitää ellei niille lukijoilleen, kyl lukijoillekkin pitää olla kiltti vaikka ilkeet anot ketuttaiskin :)

   Poista
  2. Tähän omaan kommenttiin on pakko tulla vielä lisäämään 'ota ite selvää' -bloggaajat!
   Jos vaikka bloggaajalla on joku sairaus ja siltä kysyy esim oireista, niin vastaukseks tulee tyyliin "googleta jos et tiedä" tms sensijaan, että lyhyesti ja ytimekkäästi vastais "itsellä on ollut oireita X Y ja Z. Tää on kuitenkin sen verran yleinen sairaus, että netistä löytyy hurjasti tietoo, ja varmasti pikaisella googlauksella saat paljon lisää infoa mikäli kiinnostusta löytyy! :)"
   Toinen tapaus jos vaikka minua uutena lukijana kiinnostaisi tietää, mitä oot pakannu/meinaat pakata sairaalakassiin mukaan, ja kysyn sitä uusimmassa postauksessa, koen melko töykeenä jos vastaisit vaan 'oon tehny siitä postauksen'. Tulee vähän sellanen fiilis että '......jaa? no minäpä etsin.......' :D Ymmärrän ärsytyksen, jos ko. aiheesta on tehnyt ihan päivän-parin sisään postauksen, mutta kun on kyse asiasta, josta on kerrottu kuukausi/ kuukausia / vuosia sitten, olisi ihan kohteliasta mun mielestä vaikka sitten linkata se postaus sille kysyjälle jos ei jaksa alkaa uudestaan samoja asioita kertomaan :D
   näitä kahta näkee yllättävän (liian) usein blogeissa ja se ärsyttää!! Varsinkin kun luen yleensä puhelimella blogeja, eli en siis nää mitään sivupalkkia missä olis kaikki postaukset listana, vaan 'etusivulla' on linkit 1-5 postaukseen, ja niitä sivuja saa sitten selata ja latailla.. Kerran etsin yhtä tällaista 'oon jo kertonu siitä' postausta (löysin sen lopulta, se oli kirjoitettu heinäkuussa 2012 <3) varmaan yli tunnin koska puhlun netti ei tosiaan oo mikään maailman nopein... vaikka aihe kiinnosti ja halusin oikeasti lukea postauksen, ärsytti tuo ihan maan perkeleesti. :D

   Poista
  3. joo kyllä munkin mielestä kyseisen merkinnän voi sit vaikka linkata, ite kuitenkin tietää millä tunnisteilla sen on merkinny jne :) muutenkin must tuntuu että joskus bloggaajat ärsyyntyy jos lukijat jotain kyselee, vaikka onhan se kuitenkin loogista, että bloggajien elämästä ollaan kiinnostuneita. Tosin multa ei oo vielä mitään ylihenkilökohtasta oo kyselty, eli voi olla että mua ei vaan vielä ärsytä :D

   Poista