"Äiti on nyt vähän hiprakassa"

27.4.2013

Ihan ensimmäiseksi haluan taas sanoa, että tästä postauksesta on turha ottaa nokkiinsa. Puhun täysin omasta puolestani ja omasta tilanteestani ja omista näkökannoistani - siispä jos olet eri mieltä, olisi ihanaa saada siitä toki kommenttia, mutta älkää vetäkö puutarhatuotteita ruuminonkaloihinne. Esimerkiksi yh-äideillä, joiden lapset on joka tapauksessa isällään joka toinen viikonloppu hoidossa, tilanne on ihan eri. Tää on mun mielestä kuitenkin täällä Suomessa aika iso ja ajankohtainen aihe aina, mutta etenkin nyt, kun mun edessä on uuden ihmisen kasvatus aikuisuuteen. Ja kun on alkanut miettimään, minkälainen esimerkki sitä haluaa lapselleen olla tämän kasvessa. Ja minkälaisia esimerkkejä muut lapsen elämässä olevat aikuiset on.

Mun mielestä on täysin automaattista, että kun ihmisestä tulee äiti tai isä, alkoholinkäyttö vähenee saman tien. Ja huomattavasti. Olettaen siis toki, että alkoholia on koskaan käyttänytkään, mutta puhun tosiaan siis omasta puolestani. Oon ehtinyt lyhyen elämäni aikana aika paljon rillutella, ensimmäiset teinikännit tuli vedettyä herkässä kolmentoista vuoden iässä ja sen jälkeen on tullut mentyä ja tultua aika lailla. Sen verran, että oma perhe ehti huolestua ja pitää mulle siitä useammankin saarnan ja uhkauksen hakea mulle hoitoa. Nyt asiaa mietittynä, ei mulla koskaan ollut ongelmaa alkoholin kanssa - join paljon ja usein, mutta se ei koskaan ollut kiinni tarpeesta tai riippuvuudesta, ennemminkin sosiaalisesta "paineesta" (suurin osa tutuistakin dokaa) ja ihan vaan tilaisuudesta. Lukion sinkkukautena ravasin baareissa ja bileissä 3-4 kertaa viikossa, sittemmin rauhotuin bilettämään "vaan" viikonloppusin, sitten tulinkin raskaaksi. Moni epäili, että mulle tulisi olemaan aika vaikeeta olla juomatta raskausaikana, kun kuitenkin join usein ja paljon vielä vähän ennen raskaaksi tulemista, mutta se on tuntunut luonnolliselta raskaana. En mä edelleenkään pidä dokaamista mitenkään absoluuttisen pahana asiana, vaikka oonkin aina tiedostanut, miten pahaa se tekee kropalle ja mielellekin. Raskaus ja vanhemmuus ei oo kääntänyt mua miksikään "oon parempi kun muut nyt kun en enää juo"-pelleksi, jokanen menee ihan tyylillään eikä juhlimisessa oo mitään pahaa. Ei lapsen saanti tarkoita sitä, että mä en enää koskaan käy missään enkä enää koskaan elämäni aikana juo pisaraakaan alkoholia edes saunassa tai ruoan kanssa. Päin vastoin, mun mielestä on ihan positiivista jos lapsi näkee, että alkoholi ei ole vaan dokausjuoma, vaan sitä voi nauttia vaikkapa just ruoan kanssa yhden lasillisen ilman että sitä pidetään minään ongelmana. Mut en mä missään tapauksessa voi, enkä halua, palata entiseen tahtiini Papun synnyttyä.


Jostain syystä mulle on tullut vähän sellainen kutina, että moni kuvittelee asian olevan niin. En taaskaan halua kenenkään suuttuvan, mutta mun tuttavapiirissäni on yllättävän paljon ihmisiä, jotka puhuu jo että ai miten ihanaa kun sä Sofia kohta taas pääset meidän kanssa rellestämään. Voit tulla ottaa meijän kaa taas kuppia, voidaan soitella sulle kesällä että lähetään terdelle ja voidaan taas käydä bilettää joka viikonloppu. Ja kun yritän varovaisesti vihjata, että vaikka en oo silloin enää raskaana, mulla on pieni vauva, vastaus on "no saahan sen hoitoon." Rehellisesti sanottuna tällänen asennoituminen saa mut näkemään punaista. Joo, tottakai vauvan saa hoitoon, ja tottakai Nico voi kattoa vauvaa jos mä haluan mennä johonkin. Mulla on laaja ja innokas tukiverkko, saisin Papun varmasti hoitoon vaikka joka perjantai jos haluaisin. Jutun juju onkin siinä, että mä en halua.

En tarkoita nyt sitä, että lapsen synnyttyä mä syrjäydyn kotiin enkä enää koskaan tee mitään.
En tarkoita nyt sitä, että mulle on turha soitella enää ikinä, koska en enää suostu näkemään ketään.
En tarkoita nyt sitä, että en koskaan enää puhu muusta kuin kakkavaipoista ja tissimaidosta.
En tarkoita nyt sitä, että musta tulee harmaa hiirulainen, joka katoaa sinne äitiyteen eikä sitä enää näe.

Mä tarkoitan nyt sitä, että mua voi nähdä muutenkin kuin dokatessa. Aina, kun kokoontuu kaveriporukalla, ei oo pakko juoda. Ei oo pakko juoda viittä siideriä joka kerta, kun näkee kavereita, eikä oo pakko aina nähdä baarissa tai terassilla. Kyllä, suurimman osan ajasta mun tapaaminen tulee tarkoittamaan sitä, että vauva on mukana. Mä itsekin haluan viettää aikaa vauvani kanssa. Tottakai mua näkee myös ilman vauvaa, mutta varmasti harvemmin kuin vauvan kanssa, ja useimmiten tilanne on silloin varmasti se, että Nico on kotona vauvan kanssa. Koska jos vauva on hoidossa jossain muualla, halutaan ennemmin Nicon kanssa ylläpitää ja hoivata meidän avioliittoa. Aikaa kahdestaan ei vauvavaiheessa mitenkään jumalattomasti ole, eli se muutama tuntikin voi olla ihanaa viettää nimenomaan kahdestaan vaikka käymällä raflassa tai leffassa tai ihan vaan viettämällä aikaa kotona, mut kerrankin kahdestaan. Meidän avioliitto on molemmille loogisesti aika tärkeä, ja kyllä se menee niin, että jokaista parisuhdetta pitää tietoisesti hoivata ja ylläpitää. Nico on jo sitoutunut päästämään mut yksin salille kolme kertaa viikossa, ja muutenkin Nico haluaakin olla kahdestaan vauvan kanssa, eli ei mun tuttavapiirissä tarvitse pelätä, että mä katoaisin johonkin eikä musta enää koskaan kuuluisi mitään. Kyllä mua voi nähdä ihan samalla lailla kuin ennenkin. Mutta!

Yksi mun tiukoista linjauksista lapsen kasvatuksessa on se, että en aio KOSKAAN olla humalassa lapseni edessä. Tää voi juontaa juurensa siihen, että mun omat vanhemmat piti tätä linjaa meidän kanssa. Alkoholi on meidän kotona ollut ruokajuoma ja nautiskelujuoma, eikä mun vanhemmat ryyppää. Ja mä oonkin ainoa neljästä lapsesta, joka on noin paljon dokaillut. Tahdon pitää tän linjan ensisijaisesti siksi, että haluan olla lapselleni esimerkkinä, että dokaamista ei tarvitse. Lähtökohtaisesti aion humaltua vain, jos lapset on hoidossa KOKO yön. En siis tahdo tulla kotiin ja päästää hoitajaa lähtemään ja jäädä kotiin jurrissa, mitä jos yöllä tapahtuukin jotain, mitä jos lapsi herää ja näkee mut siinä kunnossa? Kuinka pelottavaa voi pienelle lapselle olla oma vanhempi humalaisena? Kuinka ahdistavaa? Ei, ei helvetissä, tää on mulle tärkeä asia. Ja se pätee myös vauvavaiheeseen, ihan loogisesti jo imetyksen takia, joka toivottavasti onnistuu niin hyvin kuin toivon. Niin kauan kun mä imetän, mun on hyvin hankala lähteä juomaan. Se tarkoittaa, että vauvalle pitää olla joko korviketta tai omaa maitoa pumpattuna iso määrä, koska alkoholinjuonnin jälkeen on aika pitkä aika, ennen kuin saa taas imettää. Jotenkin se örveltäminen ei edes tunnu sen arvoiselta kauhean usein... On ihan eri asia juoda yksi tai kaksi, mutta siitä enempi on mulle ehdoton ei lapsen läsnäollessa.

Ja aika automaattisesti tää linja tarkoittaa myös sitä, etten myöskään tahdo lapseni ympärille muita humalaisia ihmisiä. En todellakaan tahdo selitellä lapselle, että hihi, äidin ja iskän kaverit tuli käymään ja ne on vähän humalassa mutta ei mitään hätää. En tahdo ihmisiä dokaamaan mun lapseni ympärille. Jos tää linjaus tekee musta jonkun silmissä jotenkin tylsän, tätimäisen tai pellen, niin mua ei rehellisesti sanottuna kiinnosta. Jos jonkun mielestä mä olen tylsä ihminen, koska en ole jurrissa joka viikonloppu, meidän mielipiteet sitten eriää tässä jyrkästi. Vaikka mä join ennen paljonkin, ei dokaamaton ihminen ollut mun mielestä mitenkään sen tylsempi kuin minä. Se, että mun mielestä oli hauskempaa jurrissa kuin selvinpäin, oli mun oma kieroutumani ja oikeastaan olin vähän kateellinen ihmisille, joilla ihan oikeasti oli paljon hauskempaa selvänä baarissa, koska ite vihaan olla baarissa selvänä. Jos joku kokee, että ei tahdo olla mun kanssa enää yhteyksissä, koska mä en enää lähde rellestämään jatkuvasti, niin kai se on sitten parempi, ettei kyseinen tyyppi ole mun kanssa yhteyksissä. Mä jotenkin vaan oon toivonut, että mun ystävyyssuhteeni perustuisi siihen, että mä oon jonkun hyvän tyypin mielestä hyvä tyyppi. Ei siihen, että mun kaa on hauskaa, kunhan mulla on veressä tarpeeksi promilleja.

Tää meni nyt ehkä vähän löpinäksi, mutta tää asia on askarruttanut mua melkein koko raskausajan, ja tietenkin mua vähän pelottaa, että välit joidenkin ihmisten kanssa viilenee lapsen tultua. Kaikkihan sitä aina hokee - kun lapsia tulee, tuttavapiiri muuttuu, tahtoi sitä tai ei. Jotkut jää, jotkut ei. Mulle on ehdotettu niin monta kertaa jotain viikon lomareissuja, känniviikonloppuja mökillä ja yleisiä örvellyskertoja, jotka ois ajoitettu tyyliin kuukauden päähän lasketusta ajasta. Ja jos mä semijärkyttyneenä sanon, että en mä kyllä hei todellakaan taida, on vastaukset luokkaa "no ota vauva mukaan", "no kyl Nico pärjää sen kaa viikon", "no... aha.... okei.... JUST...." - ihmiset hyvät, pliis, yrittäkää ymmärtää, että musta tulee äiti. Juttu ei mene niin, että synnytettyäni mä tönäsen vauvan Nicon käsiin, että pidä tota, meitsi lähtee nyt vetää viikon putken. Tossa vähän korvikerahaa, moikka! Tottakai on kivaa, että mua edelleen kutsutaan ja pyydetään mukaan, mutta jonkinlainen tilannetaju ihmisillä voisi olla tän asian kanssa. Koska mulla tulee sellainen olo, että kun kieltäydyn kutsuista niinkin loogisen syyn takia kuin "noh, mulla on siinä vaiheessa ehkä viikon ikäinen vauva...", että mä olisin jotenkin tylsä. Ja on väärin, että mulle tulee sellainen olo.

Tottakai äidiksi tuleminen pistää arvomaailman ihan uusiksi. Mä haluan pitää ystäväni mun elämässä, mutta mä toivon, että ihmiset ymmärtää tän alkoholikysymyksen, ja ymmärtää sen myös OIKEASTI. Tiedä sitten onko kyseessä yleisesti tää yhteiskunta vai vaan mun kaveripiiri, mutta mua ahdistaa se, että mua pidetään automaattisesti tylsänä ja jotenkin kotihiirulaisena siksi, että en tahtoisi olla jatkuvasti jurrissa. Sosiaalista elämää voi olla muutenkin! Ja se, etten tahdo ihmisten tulevan meille juomaan kuuluu myös tähän linjaukseen. Ei ystävien kuuluisi tarvita viittä tölkkiä voidakseen viettää iltaa yhdessä. Tottakai mä tahdon edelleenkin välillä tulla ja mennä ilman vauvaa, enkä halua muurautua kotiin ja jättää kaiken muun paitsi vanhemmuuden kokematta - mutta vanhemmuus on ykkösenä.

Miten vanhemmuus on vaikuttanut teidän suhtautumiseenne alkoholiin?
Mitä ajatuksia tää teksti ylipäätänsä herätti?

53 kommenttia :

 1. Oon ihan samaa mieltä!

  Meillä ei juoda alkoholia "humaltumis tarkoituksessa" IKINÄ Nean läsnäollessa. Ollaan sovittu Aapon kanssa että tyttöä ei kanneta tai sylitellä tms siis hoideta missään nimessä humalassa. Eli jos me lähetään ottaa kuppia ja meillä on lapsenvahti, vahti joutuu oleen meillä yön. Ettei siis vaan päästä lapsenvahtia kotiin kun on itse tullut baarista tms, koskaan kun ei tiedä jos herääkin yöllä huutamaan tms. Jotenkin en edes osaa ottaa "kunnolla" jos Nea on kotona lapsenvahdin kanssa...Mut sit on eri jos tyty on yötä esim mummulla. ;p

  Mulle kaverit kans hoki aina et " hei kohtahan sä poksahat ja päästään taas vähän ryyb"... Mun ilme oli aina varmaan sillee et tjooooh. Niinpä niin. :D

  Nykyään sitä kyllä ihan vaan möllöttää tylsänä kotihiirulaisena sohvalla, oma ihana vauveli kainalossa. <3 Toki joskus pitää päästä tuulettumaan, mutta sitä en kyllä ymmärrä että joka vloppu pitäs olla vetämässä perseet..Hyvin on kyl kaverit ymmärtäny et meininki ei enää ole samanlaista kuin ennen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että on muitakin tätä linjausta pitäviä vanhempia! ♥ Mäkin meinasin just että jos sitä tulee lähdettyä Nicon kanssa ihan dokaamaan niin se on kyllä niitä kertoja, kun Papu on yötä jossain muualla kuin kotona :) ja ihana kuulla että kaverit on kuitenkin ymmärtäneet! On jotenki kauheen surullista että viikonloppuiltaisin ei pysty tekee mitään sosiaalista koska kaikki muut on lähössä baariin dokaamaan, ja sit muut pitää tylsänä :D

   Poista
 2. Oon sun kanssa ihan samaa mieltä! Itsellä on se ero, että kun täytin 18 olin raskaana, joten en ole koskaan edes käynyt baarissa. Kieltämättä sitä kokemusta odotan vaikka sen aika ei tule pitkää aikaan olemaankaan ja toivon että ihmiset ymmärtää ja hyväksyy sen, onhan se jokaisen alaikäisen odotuksissa....Omat biologiset vanhempani ovat kuitenkin alkoholisteja ja siksi olenkin nii tiukka alkoholin suhteen. En halua lapseni joutuvan millään lailla olemaan alkoholin kanssa tekemisissä, kaveritkin siis saavat tulla kylään vain selvinpäin.. toivottavasti mua ja tätä kommenttia ei ymmärretä nyt väärin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä ainakaan koe ymmärtäneeni väärin, sulla on vielä harvinaisen pätevä syy karsastaa alkoholia ja humalaisia ihmisiä etenkin oman lapsen ympärillä! Ei ne baaritkaan oikeesti oo niin hieno juttu, tai ehkä ongelmana on just Suomen baarit, ite koen että ulkomailla on _aina_ parempi meno baareissa, maasta viis! Voi olla että suomibaarit on jotenki vaan niin "nähty" sit mun mielessäni. Seurahan tietty on tärkeintä :)

   Poista
 3. Mulla tulee olemaan ihan sama periaate sitten kun lapsia joskus saan :) ruoka ja sauna juoma on tosiaan asia erikseen, mutta humalassa ei ikinä lapsen nähden. Mulla juuret tähän juontaa taas pikemminkin siihen että oma mutsini oli joka viikonloppu kaato kännissä ja itse olin yksin kotona. En halua samaa omalle lapselleni.
  Toinen asia on myös se että koska en itse tupakoi niin olemme sopineet että kun tulen raskaaksi mies lopettaa tupakoinnin koska emme halua altistaa lasta millään muotoa tuolle huonolle tavalle.

  Arvostan todella tätä sun periaatetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi tupakkajuttukin on todella hyvä juttu! Mulla yks syy lopettaa oli myös se, että lapsen kasvaessa en halua olla esimerkkinä rööki huulessa. Vauvavaiheessa se vauva nyt ei tietenkään tajua mihin äiti katoaa mut kyllä siinä viimeistään 3-4-vuotiaana alkaa lapsi tajuamaan sen, että äiti tupakoi. Ite en pienenä tykänny yhtään että äiti poltti, ja aina kinuttiin sitä lopettamaan! Kiitos paljon kommentista :)

   Poista
 4. Hyvä Sofia! Jotkut ei tunnu ymmärtävän et ei se lopu siihen kun synnytät sen lapsen tai voit aina viedä sen jonnekin. Lapsi on kuitenki eri asia ku joku koiranpentu.

  Mä olen paljon onnellisempi ku saan kotona olla oman pojan kanssa lauantai illalla ja herätä aamulla kattomaan lastenohjelmia ku et vetäisin lärvit ja hakisin pojan hoidosta, ei ei.
  Kaikki ei sitä tuu ymmärtämään, mutta sille ei voi mitään. Mullekin on tärkeää, että lapsi ei näe vanhempaa kännissä, koska vaikka pieni lapsi ei osaa yhdistää outoa käytöstä alkoholiin, niin kyllä se lapsi aistii että nyt se ei ole se sama vanhempi.

  Pari viikkoa sitten menin kaverin synttäreille ja sovittiin että juon yhden siiderin. Joonas tuli hakemaan mua 3-4 tunnin päästä ja oli kauhee morkkis siitä yhdestäkin. Eli siitä viisastuneena, seuraaville synttäreille menen autolla ja on varmasti yhtä hauskaa :) Kyllä ne asenteet aika äkkiä vaihtuu kun elämäntilanne muuttuu näin paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, välillä tuntuu että ihmiset kelaa et vauva on just joku nukke, että sen voi ottaa mukaan johonki dokausreissulle ja iskee vaan sitteriin, kyllä se siinä viihtyy. Ihana kuulla, etten oo tosiaan ainoa "tylsä"! ;)

   Poista
 5. Hyvä kirjoitus kyllä! Erityisesti peukut tälle: "Päin vastoin, mun mielestä on ihan positiivista jos lapsi näkee, että alkoholi ei ole vaan dokausjuoma, vaan sitä voi nauttia vaikkapa just ruoan kanssa yhden lasillisen ilman että sitä pidetään minään ongelmana." koska itse nimenomaan olen saanut kohtuukäytön mallin omilta vanhemmiltani. Olen kyllä nähnyt omat vanhempani ja sukulaiseni humalassa, koska keräännymme aika usein yhteen juhlistamaan. Aina kuitenkin niin minun nuoruudessani kuin tänäpäivänä suvun nuorimpien turvaksi joukossa on vähintään yksi (yleensä useampikin) selväpäiväinen, eikä kukaan muukaan ole kaatuilukunnossa. Mitään traumoja ei ole kenellekään tullut koskaan :) tästä on jopa juteltu muutaman kerran sukupippaloissa. Ymmärrän toki sen, että kaikille ei viina sovi ja kaikkien sukujuhlat eivät aina suju niin rattoisasti kuin omani, silloin asia on täysin eri. Tämä onkin, niinkuin sinun juttusi, omakohtainen näkemykseni.
  Jotenkin vaan tuntuu, että nykypäivänä tuota alkoholin käyttöä paheksutaan erityisesti, vaikka sitä osaisi kohtuudella käyttää ja sen vaikutuksen alaisena käyttäytyä.

  En ole vielä äiti enkä tulossa sellaiseksi, mutta olen tätä asiaa mietiskellyt jonkun verran. Tavallaan ymmärrän niitä sinkkuystäviä, joiden mielestä kotiin "jumittunut" äiti on tylsä kun en juoksekaan joka viikonloppu ryyppäämässä, koska kaikki omat parhaat ystäväni saivat aika nuorina lapsensa ja itsestä tuntui vielä, että tämä kaikki baarijuoksentelu ja hölmöily on vasta alkanut!
  Nykyään kuitenkin se pieni katkeruus siltäajalta on jo väistynyt ja itsekin nautin mielummin koti-illasta kun ramppaan joka viikonloppu baarissa. Toki juuri näiden yh-äitien kanssa, joita tekstissäsi sivuat, tulee jonkunverran juoksenneltua, mutta silloin mennään heidän pyynnöstään, kun on päästävä tuulettumaan :)

  Ja vielä sellainen, että on tosi hyvä ja hienoa jos jaksat olla paljon liikkellä vauvan kanssa! En ala sen enempää paasaamaan, mutta itse yritän jatkuvasti järjestää näiden ystävä-äitieni kanssa jotain piknikkiä/illanistujaista nimenomaan lasten kanssa, mutta se tuntuu olevan aina niin kovin vaikeaa ja se vähän harmittaa. Näin porukan ainoan lapsettoman kannalta, koska se on joskus aika yksinäinen rooli ja myöskin sen joskus toivottavasti tulevan lapsen kannalta, koska haluaisin kuitenkin sitä omaa lastani roikottaa mukanani ja tutustua rakkaiden ystävieni jälkikasvuun!

  Mmm, tämä avautuminen olkoon tässä, lähti vaan ajatus juoksemaan kun tämä tosi tärkeäkin aihe oli itsellä pyörinyt mielessä. Toivottavasti oli jotain selkoa :) Pidän teikäläisen kirjotuksista, huomaa aina näissä, että asia on pohdittu monilta tahoilta ja järkevästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että vaikka et ole vielä ite äiti, yrität järkätä mahdollisimman paljon menoja äitiystäviesi kanssa! Toivottavasti munkin kaveripiirissä osataan olla myös oma-alotteisia sen kanssa, ettei äitikaveri edes vahingossa ala muurautumaan liikaa kotiinsa. Hankalaahan se on kun pitää joko saada muksu hoitoon tai mennä lapsen aikataulun mukaisesti, eli illat harvemmin jatkuu sitten kovin myöhään. Ihanaa kuitenkin huomata, että ymmärrät sun ystäviesi tilannetta, etkä vaan motkota että vitsi ku kaikki mun frendit on nykyään niin tylsiä :D

   Kiitos hurjasti pitkästä kommentista! ♥

   Poista
 6. Ehdoton ei humalalle lapsen läsnäollessa! Mulla on sun kanssa ihan samat ajatukset tän asian suhteen :) Saunajuomana yks lonkero on ihan okei, mutta en halua ikinä olla edes hiprakassa Hennin nähden. En ikinä.

  Mä oon ollu pari kertaa kavereitten kanssa ulkona, baarissa ja sitten silleen että toi tättähäärä on ollu mukana, esim. jossain kahvilassa. Raskausaikana mulle vakuuteltiin etten pääse mihinkään vauvan kanssa, ja nykyään jos mä kuulen jonkun hokevan tota, haluaisin kumauttaa sitä hokijaa päähän! Anteeks nyt vaan, mutta mä en vaan osaa tehdä minkäänlaista ongelmaa siitä, että mulla on vauva mukana liikenteessä. En tiedä johtuuko se sitten Hennin luonteesta (kärsivällinen & rauhallinen) vai mistä, mutta siis pari vaippaa ja vaihtovaatteet kassiin ja menoX! Jos ollaan vaikka jossain ostoskeskuksessa niin siellä on varmasti lastenhoitohuone, jonne voit mennä vaihtamaan vaipan ja siellä voit myöskin kaivaa tissin esiin tarpeen tullen. Ja siellä myös on mikro jos sulla on maito pullossa. Mä en oo varmaan ikinä sanonu, että ''en pääse nyt, vähän hankalaa ottaa Henni mukaan..''. Siis kun ainakaan meillä ei oo hankalaa :D Eri asia jos bebe on joku kuumakalle joka ei viihdy vaunuissa ja koliikkinen ja vaikka mitä, mutta mä ainakin pääsen helposti raflaan kamujen ja Hennin kanssa. Me käytiin tossa viime keskiviikkona pitkästä aikaa tyttökavereiden kanssa syömässä ja meillä oli tosi kivaa! Mulla oli Hennille eväät mukana ja tarjoilija kävi lämmittämässä ne. Typykkä istui syöttötuolissa ja kuunteli meidän juttuja huuli pyöreenä ja otti ihasteluja vastaan. Joten mun mielestä on tyhmää jos joku yleistää, että vauvan kanssa ei pääse minnekään.

  Ainiiin ja semmonen homma vielä: mun ei tee mieli lähteä juomaan (ainakaan kovin usein) koska mä oon muutenkin tällänen kävelevä maitobaari, ja jo parin lonkeron jälkeen tisut meinaa poksahtaa. Alkoholihan saa maidon nousemaan paljon nopeammin, ja kun me oltiin laivalla vähän aikaa sitten , niin mun oli pakko käydä ainakin kerran tunnissa pumppaamassa. Välillä kävin puolen tunnin välein. Ei ollu kiva ravata hytissä koko ajan! :D

  Tästä tuli nyt tosi sekava ja tyhmä kommentti! Mun tarkoituksena oli kuitenkin sanoa, että kyllä sä voit nähdä kavereita useinkin vaikka sulla on vaavi, ja vaikka et joka viikonloppu oo juomassa, niin ei sun tarvii sen takia kavereita kadottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans en ymmärrä miksi lapsi olisi niin kauhee ongelma ottaa mukaan! Tottakai todella hankalan ja paljon huutavan vauvan kanssa se voi olla vähän vaikeampaa, mut enemmän kyse on mun mielestä siitä, jaksaako äiti sitä pientä ylimäärästä häslinkiä, joka vauvan mukaan ottamisesta mahdollisesti vois tulla. Kyllä mä ainakin haluan ulkoilla pikkuisen kanssa mielellään päivittäin, eikä vaan niitä vaunulenkkejä vaan myös just shoppailukierroksia ja kahvilakäyntejä. Kantoliinailua oon jo alkanut harjottelemaan pehmoleluilla, että pääsee shoppailemaankin vähän helpommin ilman vaunuja! :D Ihana kommentti sulta! ♥

   Poista
 7. Mulla on hyvin samanlaiset ajatukset sun kanssa. :) En ole ikinä käynyt baarissa (jos laivan klubia ei lasketa mukaan), mutta oon ehtinyt nuorempana rilluttelemaan muuten ihan tarpeeksi. Äidiksi tulemisen jälkeen mun ei vaan ole tehnyt missään vaiheessa mieli dokata, joten se vähän sitten jäi. Ei todennäköisesti pelkästään lasten takia, vaan jo ajatuskin alkoholista saa mulle etovan olon. :D

  Omilla vanhemmillani on ollut ongelmia alkoholin kanssa ja mulle on ollut koko ajan ihan itsestäänselvää, ettei meidän lapset tule näkemään meitä humalassa eikä meillä myöskään vierailla kännissä. Jouluna isäni oli ihan sekaisin jo meidän mentäessä heille eikä todellakaan osattu odottaa sitä, koska pidettiin itsestäänselvänä, että tämä olisi Eliaksen vuoksi selvänä tai ottaa vain muutaman ruoan kanssa. Nytpähän kuitenkin tiedetään, ettei sinnekään voi silloin mennä, koska he eivät pidä lasten edessä juomista mitenkään pahana asiana. "Ei humalaisten näkeminen vahingoita lasta mitenkään jne..." Muistan vaan miten turvaton olo mulla itselläni oli lapsena humalaisten ihmisten ympäröimänä, joten ei kiitos.

  Mun juomattomuuden takia kaverit jäivät oikeastaan jo Eliaksen raskausaikana. En itse näe selvänä olemista minään ongelmana ja ihan mieluusti vietän kavereiden kanssa aikaa ja puhun muistakin asioista kuin kakkavaipoista. Jos mun juomattomuus on kuitenkin niin iso asia muille, niin ehkä se on sitten parempi näin. Tosi ystävät jäävät kuitenkin vielä äidiksi tulon jälkeenkin. :) Parhaat kaverit löytyvätkin tällä hetkellä muista äideistä, vaikkei niitäkään ole liikaa.

  Sori romaanista! Oon vaan itsekin pohtinut niin paljon kaikkea tähän aiheeseen liittyvää, että juttua irtoaa liikaakin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitään sori, kiitos pitkästä kommentista! Ihana huomata että tää postaus herätti näin paljon ajatuksia ihmisissä, parasta bloggaamisessa on nimenomaan tää - kun ihmiset tulee kertomaan omia näkökantojaan ja vuorovaikuttaa mun kanssa :)

   Tuntuu, että tosi monilla on negatiivisia kokemuksia just siinä, että omat vanhemmat on dokanneet paljon. Se taitaa olla vähän yhteiskuntasidonnaista... tai siis, niin. Suomessa dokataan hyvin paljon, ja se on täällä sosiaalisesti hyväksyttyä. Monissa muissa kulttuureissa jo pelkkä humaltuminen on tosi häpeällistä, ja esim. lapsien edessä humaltuvia pidetään ihan pohjasakkana. On kuitenki tosi toivoa herättävää mun mielestä huomata, että ne kokemukset herättää ihmisissä nimenomaan sen asenteen, että mä en ainakaan juo sit lapseni edessä! Että ei jatketa samalla linjalla vaan katkaistaan se omalla kohdalla. Se on tosi positiivista :)

   Harmi, että sun kaverit ei ollut yhtä ymmärtäväisiä :/ Jotenkin tosi vääristynyttä, että kaverisuhde hyytyy siihen, että toinen osapuoli ei enää dokaa. Tottakai voi olla sellasia tuttuja joita näkee vaan baarissa/bileissä ja aika loogistakin, ettei niitä sitten enää nää kun on lapsia, mut jotenkin tuntuu et maailmassa on jotain aika pahasti vialla jos ihan oikeat ystävyyssuhteet hajoaa alkoholittomuuteen! Jäi kyl sun kommentista sellanen olo, että oot osannut käsitellä nää asiat tosi hyvin, tosi positiivinen fiilis :)

   Kiitos! ♥

   Poista
 8. Tää on ihan kun mun kirjottama!! En lue kommentteja ennen tätä kirjoitusta, joten saatan toistaa aiempia kommentoijia,sorry :D
  Mutta oon TÄYSIN samaa mieltä sun kanssa. Ikää löytyy kohta 23 vuotta enkä ole tähänkään päivään mennessä nähnyt vanhempiani humalassa!! :D Arvostan ihan älyttömästi vanhempiani, kun eivät ole meidän kuuden lapsen nähden ikinä ryypänneet. Iskä nyt toki otti sillointällöin korkeintaan muuaman saunakaljan. Aion pitää todella tiukkaa linjaa myös oman lapsen kasvatuksessa tämän asian suhteen, joka voi olla appivanhempien kanssa ongelma. Heillä kun lapset on nähneet pienestä asti vanhempia humaltuneena.
  Olen nähnyt ystäväni alkoholisti-vanhempia ollessamme ala- ja yläasteikäisiä. Heillä oli aina juoppokavereita kylässä, asunto oli täynnä tupakansavua ja niitä humalaisia. En tahdo, että oma lapseni joutuisi koskaan, ikinä näkemään vastaavaa. Samaten pikkuhiprakat ei todellakaan kuulu lasten ympärille. Pari saunakaljaa tai ruokajuomana lasillinen- pari viiniä on asia erikseen. Nyt raskaanaollessa olen paljon enemmän ja syvällisemmin asiaa miettinyt. Vaikka omasta mielestä käyttäytyy asiallisesti humalassa, voi se silti lapsen silmissä olla pelottavaa.
  Hyvä me, toivottavasti jokainen ajattelisi asiat samalla tavalla. Tsemiä loppuraskauteen!!
  T: rv 18+4

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon ikävä kyllä pari kertaa nähnyt pienenä humalaisia aikuisia nimenomaan kun on kaverilla ollut yötä, ja se oli sielläkin ihan kamalaa! Muistan kun olin yhden meidän pihalla asuneen tytön luona yötä, ja sen äiti lähti baariin ja jätti meidät kahdestaan. Herättiin joskus aamuyöstä sit siihen että se tuli baarista kahden entuudestaan ihan tuntemattoman miehen kanssa kotiin ihan hirveessä jurrissa. Mä oon ollut silloin ehkä 9v? Ja muistan että se kaverikin itki ja parkui miten pelottavaa ja kamalaa se oli. Eiks sitä nimenomaan jurrissa mee niin, että mitä enemmän ihminen on humalassa, sitä varmempi se on siitä, että on ihan selvän oloinen :D

   Tsemppiä sinne myös! ♥

   Poista
 9. Sää oot ihana ku kirjotat asioista näin avoimesti! Tuntuu niin käsittämättömältä että jotku ei ymmärrä että vaikka ei olekaan enää raskaana niin ei halua heti lapsen synnyttyä lähtä ryyppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kiitos <3 ! Jep, mäkään en oikeen ees ymmärrä miten se voi olla niin hankalaa sisäistää :D

   Poista
 10. Nyt luin kyllä niin loistavan ja ajatuksia herättävän kirjotuksen, että oli pakko jättää kommentti! Kirjotat tosi hyvin perusteluin omasta kannastas ja sait mut just olemaan vahvasti, _täysin_ samaa mieltä sun kanssa. En oo ennen oikeestaan tullut ees ajatelleeks koko asiaa muuta kuin siltä kannalta et omilta vanhemmilta en kohtuukäytön mallia ole saanut vaan oon joutunut aina harmittelemaan heidän juomistaan... Jos jotain positiivista asiasta löydän, niin sen, et todellakin tiedän miltä tuntuu katsoa omaa äitiä ja isää kännissä ja vannon, etten aiheuta omille lapsilleni samaa paskaa. Oon seuraillut sun blogia pari kuukautta aina vähän sivusilmällä, mutta tää postaus on sisällöltään yks hienoimmista, mitä oon ikinä lukenut. Kiitos siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Kiitos tuhannesti ♥ ja ihanaa että tää herätti paljon ajatuksia! Parasta, mitä voi negatiivisilla kokemuksilla tehdä, on kääntää ne positiivisiksi opeiksi :)!

   Poista
 11. Aamen! <3 Mua ahistaa se et munkin kohalla ihmiset epäili, etten pystyis olla juomatta tai huolehtimaan mun lapsesta, koska oon aikasemmin viihtyny baarissa enemmän tai vähemmän. Siis mun mielestä tosi sulkeutunutta ajatella, et jos on tyyliin teininä ollut kreisikrebaaja niin lapsestahan et voi koskaan pystyä huolehtimaan. Ihmiset aikuistuu ja oppii ottamaan vastuuta, jossain vaiheessa perheenperustamiset astuu kuvioihin, tiiäks!?! :D Eikä sitä tarvi mun mielestä alustaa sillä, ettet käy baarissa kahteen vuoteen ja valmistaudut sillä raskauteen. Mullekkin yks tyyppi sano, et "mua vähän huolestutti et miten tuut lapsen kans pärjäämään ku olit dondossa viel kuukaus ennen ku tulit raskaaks" NIIN?! :D _Ennen_ ku tulin raskaaks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amen tällekki! En kans ymmärrä miksei sitä voi uskoa, että se harppaus äitiyteen ja sen tuomaan "aikuismaiseen vastuunottoon" ei vois tapahtua aika nopeesti siinä raskauden aikana, vaan pariskunnan ois pitäny olla 24/7 neljän seinän sisällä jo vuosia ennen vauvan harkintaa :D miten aiempi käytös vaikuttaa nykykäytökseen? Ei se, että on käyny baareissa ja dokaillu meinaa, että sitä on PAKKO JATKAA ikuisesti :D tai ehkä niille ihmisille on, jotka tommosta kyselee?

   Poista
 12. Hyvä Sofia <3 ! Ihan samoil linjoil oon kanssas. Ite rauhotuin teinivuosien jälkeen alkoholin kaa, ei enää kiinnostanu ja olin usein kuskina siitä kun täytin 19 v. Lapset ei tuu koskaan näkee mua humalassa ja vauva ei jää hoitoon ku isin ja äidin "pitää päästä" dokaamaan, niinku yhel tuttavapariskunnal jotka lähemmäs 30 v. Jos ei oo valmis vähentää juhlimist nii sit pitäis mun mielest siirtää sitä muksun tekoo paril vuodel :) Näin muuten arkistoist Hel-Looksis sun kuvan, meikän järkky kuva löytyy siel :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon kyl joo sama mieltä siitä, että jos kokee että sitä on ihan PAKKO dokata ja mennä joka ikinen viikonloppu niin ehkei se vauva oo sit ajankohtainen siihen elämäntilanteeseen :) ja APUA : DDDD hahaha... linkkaa mulle se sun kuva!! En julkase sitä kommenttia missä se linkki on ei hätää :D ehkä tunnistaisin sut vihdoin!

   Poista
 13. Miten voikin samaistua jonkun tekstiin näin täydellisesti?! :D ihan sama linja mullaki, en oo ikinä ollu humalassa Liamin edessä ja jos meillö on ollu täöllä hoitaja kun ollaan oltu ulkona, jää se hoitaja vielä seuraavaksi päiväksi hoitamaan Liamia. Mä olin ennen samallainen ku sä. Joka viikonoloppu tuli juotua koska ei vaan ollu muuta tekemistä ja ei ketään kavereita oikeen nähny ellei sitte ollu dokaamassa. Mä lihoin alkoholi takia yli kymmenen kiloa! :o nyt kohta kaks vuotta siitä ku tulin raskaaks on mun elämä muuttunu täysin! Liamin syntymän jälkeen oon käyny öö kai kymmenen kertaa juomassa ja se on ihan älyttömän vähän, ja vielä oudompaa on se että oon kai kolmen kertaa ollu sillai humalassa humalassa ja muut kerrat juonu vaan joku pari :D ja voin kertoo että en sen jälkee ku juomisen alotin oo ollu näin onnellinen ku mitä nyt! Alkoholi vaikuttaa nii pitkäkestosesi mun mielestä koko ihmiseen, musta tuli alkoholin takia tylsä, syrjätyny, yksinäinen ja sellanen elämänhalu katos kokonaa, oli vaa sillee joka pivö et joo misssähän olis seuraavana viikonloppuna bileet.. mut nyt oon saanu "itteni" takas, sellanen mitä mä oikeesti oon, hauska, positiivinen, spontaani, kaikkee ei tarvi ottaa liian vakavasti ja mikä tärkein; on paljon hauskempaa ilman alkoholia! Eli älä oikeesti murehdi sitö että jotkut ystävät jää koska lupaan sulle ettö tuut saamaan lapsen myötä paljon ihanampia ystäviä joilla on niin paljon enemmän antaa sulle! Mulla oli raskausaikana samallaiset paineet ja pitkään Liami syntymän jälkeen eikä monikaan tajunnu että haluan olla oman lapseni kanssa, mutta kunhan on vaan tarpeeks jääräpää ja sanoo asiat tosi tiukasti ja suoraa ni eiköhän ihmiset ala pikkuhiljaa ymmärtää ja kunnioittaa mitä sanot! Tää oli tosi kiva postaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan positiivinen kommentti! Toi mullekki motivaatioo pitää tiukasti kii omista näkemyksistä, ja helpotti vähä just tota pelkoo että elämä muuttuis jotenki negatiivisesti sit ku kaverit alkaa katoamaan juomattomuuden takia :/ ja joo, oon samaa mieltä et kyllä se alkoholi vaikuttaa ihmiseen joka tasolla! Etenkin kun must tuntuu että just ne, jotka dokaa eniten, on niitä joille se ei edes ollenkaan sovi. Siis mun mielestä jos on morkkis joka kerta kun on ollu dokaamassa, ja aina tulee riideltyä kaverin/kumppanin kanssa, ja aina tulee nolattua ittensä, niin mitä järkeä on dokata ollenkaan? Kiitos♥

   Poista
 14. Oon ihan täysin samaa mieltä!
  Mä pohdin asiaa kans hurjasti sillon raskaus aikana. Meillä ei myöskään mun lapsuudessa vanhemmat ollu humalassa lasten nähden, ja viini yms oli ruoka juomana ja päätin että niin myös mä haluan toimia. :)

  Se on ihan käsittämätöntä, miten ihmiset ei osaa yhtään ajatella, että okei, vaikka et ookkaan enää raskaana niin sulla on se pieni vauva! Eihän sitä kukaan halua heti vauvan syntymän jälkeen bailaamaan lähteä. Sillon on uus ihminen johon tutustutaan joka päivä lisää. :)

  Mutta siis, mun pointti nyt tais olla se, että täällä ilmottautuu yks joka ei TODELLAKAAN pidä sua tätimäisenä tms! Tai sit ollaan kukkahattutätejä kaikki yhessä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Joo, voidaan perustaa sit kai joku oma tätikerho! :'D

   Poista
  2. Jep ! :D tulee kyllä melko iso tätikerho jos kaikki tätä mieltä olevat on kukkahattuja ;D

   Ja oon muuten täysin samaa mieltä kun Nelli alempana, että kirjotat ihan älyttömän hyvin ja voisin kuvitella, että tekisit jotain kirjottamiseen liittyvää työtä ! Olis ihan sun heiniä se! :)

   Poista
 15. Samoja ajatuksia täälläkin! Ja pakko sanoa tähän välii, et kirjotat tosi hyvin! Voisit ryhtyy kolumnistiks tai joksku :D mutta siis, aiheeseen palaten. En myöskään vois ikinä olla milenan ollessa kotona humalassa. Sit jos pitää päässä vetää känöt, ni ehottomasti yökylässä pitää neidin olla. Raskaaks tultua melkei kaikki kaverit hävis :D ne oli just sellasia kännikavereita (nähtävästi). Mut nyt on parhaat ja valitut 'jälellä'.
  Miust tuntuu myös siltä, et jotkut kaverit ei viiti ees kysyy et haluisitko lähtee sinne ja sinne, koska ne varmaa ajattelee just sitä, et miulla on vauva, ei se pääse ym. Mikä on sinänsä sääli, koska kyllä mie ihan mielellää johoki joskus lähtisin.
  Oon ehkä alkanu hieman kotihiireytymään, ja alkaa vähän pänniä välillä. Ois ihan kiva jos johoki pääsis joskus, esim. Leffaa tai syömää kavereitten kanssa. Miul ei oo nii hyvä tuo tukiverkko, äitille voin vaa milenan hoitoo pistää, mut se ei vissii mielellää ees ota. En tiiä miks.
  Sit on myös huvittavaa näissä lapsettomissa kavereissa, et jos tulee joku vapaapäivä, et aan vaik milenan hoitoo, ni ne on sit heti et "jee ryyppää pilettää paardit jee!" Sit ite oon silmät ristissä ja sanon vaa et ajattelin olla kotosalla ja nukkua... :D aina ei jaksa.
  Mut oma aika on tärkeetä. Tosi hyvä et pääset salille menemää.
  Tosi sekava viesti taas. :D tähä aikaa ei voi kyl odottaa mitää parempaa.:Dmiust ei kyl ois kolumnistiks...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, kiitos!! Joku kirjailija/toimittaja/kolumnisti ois ihan unelma-ammatti :D
   Se kyl vähän piristää, kun miettii, et ainakin tässä tosiaan sit näkyy ne "jyvät akanoista" eli just että jäljelle jää ne parhaat ja valitut :) ei sitä ehkä tarvii elämäänsä hirveetä määrää kavereita, jos niistä suurin osa onkin sit sellasia, ettei niitä kiinnosta nähdä muuten kun jurrissa, eikä kiinnosta olla osallisena elämän suurissa tapahtumissa.
   Höh, harmi että sulla on pienempi verkosto ja kaveritkaan ei aina pyydä mukaan :( ootko ite koittanu että jos tiedät että oot vapaalla niin järkkäisit vaik jotkut illanistujaset tms? en tiedä missä asut, mut jos asuttas lähekkäin niin meijän pitäs ehottomasti alkaa yhessä sit käymään kahvilla ja raflassa ja leffassa jne! :D

   Poista
  2. Nii harvoin ku saan vapaata ni haluisin pyhittää sen (tällä hetkellä) aiinaki nukkumisee ja löhöilyy :D täl hetkel ei jaksais järkätä mitää, paitsi heinäkuussa vois vähä juhlistaa omia synttäreitä :D toivottavasti enne heinäkuuta sais ees muutaman lapsi vapaan, ni pääsis kesällä vähä rientoihi :D tmut onneks tulee kesä ni pääsee milenankii kanssa tekemää kaikkee kivaa ulkona paljo enemmänku nyt!
   Ja noissa kavereissa tietty laatu korvaa määrän :P
   Kahvittelu seura kuulostaa aina mukavalta, mut asutaa lappeenrannassa, ni täält on vähä turhan pitkä matka :D

   Poista
  3. hahah vähän meni joo pitkäks tää välimatka :D !

   Poista
 16. Taas niin mahtava teksti ja samaa mieltä oon :)

  A) vauvan kaa pääsee hyvin sinne sun tänne ja tonne ja mä ainakin NAUTIN edin kanssa liikuskelusta!! Se on ihanaa kun saa touhuta ja tehdä oman pikkurakkaan kanssa :) vaikka se vielä onkin ihan pieni ja makoilee vaunuissa niin silti, mutsin messissä on hyvä mennä! Mulle riittää kun pääsen salilla just käymää ja joskus jossain kaverilla tai vaikka kahvilla ilman vauvaa vaikka edi onkin oikein mallikkaasti aina kun johonkin kaffelaan tai raflaan pääsee ;) kotonaki on kiva välillä lykätä edi petelle silleen että tehkää jtn kahestaan älkääkä hetkeen häiritkö :D sekin riittää omaks ajaks toisinaan, että saan lukea vaikka Vauva-lehden rauhassa tai käydä pitkässä suihkussa. Sit oon taas menossa mukana :D

  B) ton alkoholihommanki kaa oon samoilla linjoilla, mä en nähnyt ikinä mun vanhempia humalassa lapsena (nyt aikuisena olen pari kertaa nähnyt mutta en sen enempää) ja se oli ihanaa! Ja on yhä, en osaa kuvitellakaan miltä omien vanhempien kännääminen näyttää ja tuntuu, varmasti ahdistavalta, pelottavalta ja pahalta. Me ei aiota altistaa ediä sellaiselle ja se on ihan miekkosen kanssa yhdessä sovittu juttu :) mekin oltiin ennen lasta aikamoisia dokailijoita, mutta se asia on muuttunut täysin :) saunasidukka sillon tällön on kiva, ja se jos joskus pääsee kavereiden kanssa vähän tuulettumaan mutta se riittää! Ite nykyään pysyn myöskin aina kohtuudessa, en halua vetää kännejä koska en tahdo krapulaa! Mä myöskin imetän niin alkoholi ei sen touhun kaa oikeen mätsää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana et ollaan näin täysin samoilla linjoilla! Ihan ku omasta suusta toi B-kohta, ja varmasti A-kohtaki sit pian ♥

   Poista
 17. Teksti on niin täyttä asiaa vaikka en loppuun pystynytkään lukemaan. Syynä oli se että kun kirjoitit siitä että et ikinä aio olla lapsen seurassa humalassa. Itse olen lapsuudessani joutunut kokemaan toisen vanhemman alkoholin käytön! Tässä tapauksessa alkoholi sai voiton ja kokemani eivät ole parhaasta päästä! Mutta onneks nykyään siitä on jo montamonta vuotta ja kaikki on paremmin kuin hyvin mutta silti se satuttaa aina kun sitä ajattelee ja se ei lähde mielestä ikinä! Molemmat vanhemmat eivät ole kyseessä vaan vain toinen! Itse aion pitää saman linjan kanssasi lapsia kasvattaessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, että oot joutunut kokemaan tollasta :/ varmasti sattuu vielä, tärkeää on osata käsitellä asiaa ja päästä siitä omalla tavallaan yli :)

   Poista
  2. Oon jo ihan sujut tapahtuman kans, mutta nykyään en enään siedä humalaisten läsnäoloa! Ahdistaa... itse juon, mutta todellatodella harvoin. Ikinä en ole käynyt edes baareissa kun tiedän mihin alkoholi voi pahimmillaan johtaa. :( en kuitenkaan tuomitse ihmisiä ketkä juhlii! He elävät tyylillään, mutta kokemukseni takia juhliminen ei ole minun tyyliäni :) kihlattu katsoo hölmistyneenä kun itken tätä kirjottaessa :D enkä tiedä miksi itken! Toisaalta siksi että edelleen tapahtumat ovat hyvässä muistissa ja toisaalta siksi että alkoholismi on poissa! Tää teksti nyt on varmaa vaa sekavaa, mutta en nyt jaksa välittää!

   Poista
  3. Hui, älä itke! :D en osaa sanoa mitään, oon tosi otettu että mun teksti voi herättää näin vahvoja tunteita! Kiitos kommenteistasi :)

   Poista
 18. Huh, just torstaina Kalliorundilla näin yhen mimmin, joka oli paksusti raskaana ja aika tosi helvetinmoisessa kännissä, ja kippas lisää bisseä naamariin. Vähän ihmetyttää, että kuinka kukaan täysjärkinen kyyppari edes myy bisseä naiselle, joka on ihan selvästi raskaana ja jo valmiiks kännissä.

  Meillä on himassa juotu aina niin pitkään ku muistan, ja varmasti joidenkin mittapuulla vielä (vielä vai viellä?! apua) suhteellisen paljonkin. Myönnettäköön, että vaikkei mutsi mikään deeku ollukaan, joskus oli niitä hetkiä ku tosissaan pelkäs viedä kavereita himaan et mitä jos mutsi on taas pienessä pöhnässä. Tulihan sitä kerran jos toisenkin toivottua, että se dokais vähemmän .. En kuitenkaan koe, että se on mitenkään negatiivisesti vaikuttanu yhtään mihinkään, ehkä jopa päinvastoin. Täysikäsyys ku kilahti mittariin, on mutsin kanssa tullu istuttua baarissa kerran jos toisenkin pilkkuun asti. Musta on vaan ihan sikasiistiä, että mutsin kanssa voi vetästä vaikka päiväkännit, jos siltä tuntuu. Monelle ajatus sellasesta tuntuu tosi vieraalta ja esimerkiks omaan kaveripiiriin ei kuulu yhtäkään sellasta henkilöä, jolla ois mutsinsa kanssa alkoholin suhteen sellanen suhde. No, mä kuitenkin tykkään ja siihen kun on tottunu ois tosi hassua, jos ei esimerkiks vois mennä äipän luo yökylään kännissä =D Veljenihän on kerran jos toisenkin sinne sammunut, ja tässä perheessä se on ihan ok ja "nooo sitä tapahtuu".

  Dokaus ja vanhemmuus on siis mulle OK, vaikka ehkä toivoisinkin, ettei sitä pahemmin lasten nähden nähdä. Se mitä tekee silloin kun skidit on yökylässä on ihan äitien ja isien oma asia, tehkööt mitä tekee.

  Mussa hyvin ristiriitasia tunnelmia herättää se sellanen viihteellä olo, että vedellään kamaakin. Oon kerran jos toisenkin istunut jossain aamujatkoilla ja jossain vaiheessa on selvinny, että JAA toi on jonkun lapsen ISÄ. nykyään tunnen muutamatkin vanhemmat, jotka satunnaisesti bilekäytössä käyttää, ja vaikka en kenenkään päihteiden käyttö tuomitsekaan, silti siitä tulee vähän sellanen ... "öö miten tähän pitäisi nyt suhtautua" -fiilis. Tietenkään nää vanhemmat ei piripäissään lähe lapsen eteen, eikä kyse oo mistään nistivanhemmista, vaan ihmisistä, jotka kyllä aidostioikeesti rakastaa lapsiaan ja pitää niistä erittäin hyvää huolta. SILTI joku osa mussa on sitä mieltä, että huumeet + vanhemmuus = jotain tosi hassua, enkä tiiä miten suhtautua siihen. No, niin kauan kun lapsista pidetään huolta eikä mitenkään niiden kasvua traumatisoida, niin ei kai siinä mitään vikaa ?

  Huh, kiireessä kirjotettu kommentti, mutta tosi mielenkiintonen aihe ja monta puolta yhteen isoon asiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä loppujen lopuks aika sama, että jos vanhemmilla on lapset hoidossa ja ne lähtee viihteelle, että mitä ne sinä iltana sitten vetää :) en tuomitse sen enempää kun dokaamistakaan, ainoo vaan että luulis että ihan kauhee riski että jos jää kiinni, se sossurumba mikä siitä lähtis! :S jokanen kuitenki tyylillään eikä se vaikuta mun elämään mitä muut vetää :D ja jos lapset ei oo näkemässä eikä tietämässä niin aika sama.

   Mahtava saada tämmönen positiivinen näkökulma siihen, että kotona onkin juotu! Kaikki ei oo aina niin mustavalkoista :)

   Poista
 19. Musta on outoa, että pitää selitellä syitä miks haluu olla kotona tai miks ei haluu vetää joka viikonloppu pään täyteen. Luulisi kavereiden ymmärtävän, että perheessa on vauva ja elämä vaan yksinkertaisesti muuttuu PISTE On ihan okei käydä tuulettumassa yksin tai miehen kanssa silloin tällöin jotta jaksaa taas sitä normaali arkea. Ei kai kukaan halua lasta, jotta voi sen joka viikonloppu hoitoon laittaa, että pääsee itse rilluttelemaan. Lapset kasvaa niin nopeasti ja on ainutkertaista aikaa. Hyvä kirjoitus sinulta jälleen kerran !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä! Mut jokainen tyylillään? :) kiitos kommentista ♥ !

   Poista
 20. hyvä kirjotus!

  mä näin mun äidin humalassa ekan kerran kun olin 20. ja sekin siks koska se oli ollut jossain työkavereiden kanssa (olikohan laivalla, en muista) ja mä lupasin sen sieltä hakea. ei se mikään överihumalassa ollu mutta oli silti absurdi kokemus :DD.

  kaikki varmaan jo sanoi mitä mäkin olisin sanonut juomisesta. ja tuosta kaveripiirin muuttumisesta, varmasti on totta, ja toki sitä ehkä kaipaakin sitten kavereita jotka on samassa tilanteessa ja kun lapsi on vanhempi monesti syntyy uusia kaveruussuhteita kun lapsi löytää kavereita. mutta mäkin kyllä ihmettelen ihmisiä jotka hylkää ystävänsä kun tulee lapsia. toki on ihmisiä joiden elämä oikeasti muuttuu sellaiseksi että ei niiden maailmassa ole enää muuta kuin lapset, esim tunnen erään ihmisen joka käy töissä 04-12 jotta sen lapset ei joudu oleen niin kauan erossa siitä, niin että ne on hereillä. oikeasti wtf! mutta tuo nyt on ihan hullu ääripää. itse ainakin kavereiden kanssa jotka on äitejä niin oon alkanut tekemään sitten eri asioita. esim leffailta kaverin kotona (ja yleensä vielä aikainen ilta, pienten lasten vanhemmille yhteentoista valvominenkin on myöhään :D) ja vaikka suhde muuttuu niin se on ihan okei. onhan se surullista jos osa ystävistä katoaa, mutta kai se vaan on totta että tosiystävät sitten pysyy, kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä :) tärkeintä oiskin löytää se "kultainen keskitie" siinä ettei tarvii olla 24/7 kotona tekemättä koskaan mitään, mutta että ymmärtäis kuitenkin että suurimman osan ajasta tulee viettämään lapsen seurassa :)

   Poista
 21. Mä en oo edes 18 vielä enkä äitikään, mutta mulla se juomis"vaihe" on mennyt jo ohi... En ymmärrä sitä kun kaverit odottaa, että ne täyttää 18 ja muutenkin ollaan joka viikonloppu jossain juomassa. Kuka tietää vaikka mullakin tulis vielä se vaihe, kun haluan vaan ravata baareissa (itse en usko siihen :D), mutta tällä hetkellä haluan kyllä ihan jotain muuta. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokanen tyylillään, jotkut tykkää mennä enemmän ja jotkut ei :D hyvä että uskallat olla tota mieltä, koska sitä usein nuorten keskuudessa näkee et mennään koska muuten jää yksin :( !

   Poista
  2. No mulla on vähän huonoja kokemuksia mun perheenjäsenten alkoholin käytöstä ja mielummin oon sitten vaikka yksin kun lähden örveltämään tonne pitkin kyliä..

   Poista
 22. Täällä nyt JÄLLEEN kerran tää toinen, kun pitäis tän vkon lopulla poksahtaa ja JÄLLEEN tää sun kirjotus on kun mun omasta kynästä :D mä närkästyin todella pahasti yhdessä kohtaa jatkuvista "kesällä päästään sit taas jo yhdes ryyppää" -jutuista, että huhhuh! Ja osa näistä ehdotteluista tuli vielä ystävältä, joka on itse 1,5v lapsen äiti. No, toisaalta yksin koko ajan lapsen kasvattanu, että vapaata ollu ihan helvetin vähän tähän mennessä. Mut kuitenkin. Itse odotan, että saan kesällä jossain kohtaa yhden kylmän kaljan, sen enempää juomista en ihan oikeesti koko kesältä odota enkä edes tiiä saanko sitä yhtäkään alas :D jossain kohtaa se järjetön alkoholin kittaaminen vaan menetti merkityksensä, elämässä on paljon muutakin :) haukkukoot tylsäksi ja hyljätkööt, mutta mua kiinnostaa myös mun tuleva vauvani, en kai olis muuten tässä tilassa edes :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin mielestä himottavin ois ehkä just joku yks jääkylmä siideri terassilla, ei niinkään joku örvellyreissu ja siihen liittyvä saatanallinen darra :D ! Hei meijän kilpailu kiristyy, kumpi kerkii ekana? Sun pitää sit tulla infoomaan mulle, kun pikkunen on tullu! :D

   Poista
  2. Mä itseasiassa tulin sillon edellispvänä juurikin tsekkaamaan, joko teille olisi nyytti saapunu, vaan ei :D Alkaa tässä jo aika huolella kuumottamaan, että koskakoskakoska :D Mulla on supistellu kaks vkoa jo vähän kovemmin, mutta aina ne perhanat lässähtää. Höh! Äitienpäivänä sitte synnärillä varmaan :D

   Poista
  3. Hahah saas nähä miten meijän käy! :D

   Poista